Metaverse | Arttırılmış Gerçeklik | Sanal Gerçeklik
Yakın gelecekte, Gözlüklerinize Adapte edilmiş Arttırılmış Gerçeklik aksesuarları mümkün olduğunda; bu 4 ana iş kolunda içerikler üretmeye ve onları kullanmaya hazır olun.! Gelecek geldi.
Bugün için Arttırılmış Gerçeklik ( Augmented Reality, “AR” ) sahip olduğumuz akıllı telefonların ekranlarından bakarak kullanmakta olduğumuz bir teknoloji. Ne var ki teknolojik gelişmeler hızlı bir şekilde her gün yeni imkanlar sağlayarak çok yakında bu teknolojileri kullanırken küçük cep telefonu ekranlarımızın kısıtlı görüş alanını gözlerimizin tam görüş alanına açarak konforlu ve kolay kullanıma imkan tanıyacak.
Bugün için üretilmiş olan Giyilebilir Cihazlar örneğin Arttırılmış Gerçeklik Gözlükleri araştırma ve geliştirme halindeler. Sektörün büyük oyuncuları her gün bu konuda inovasyon peşindeler ve çok yakında devrim niteliğindeki uygulamaları ve ürünleri hayatımızın tam ortasında bulabiliriz.
Esasen bu güne kadar pek çok “AR” Arttırılmış Gerçeklik uygulamalarına şahit olduk ve gördük ki hem çok etkin bir iletişim hem de oldukça eğlenceli olabiliyor. Arttırılmış Gerçeklik uygulamaları ile komik öz çekimler yaptık, evimizde dekoratif eşyalar yerleştirdik, pokemon gibi yaratıkların izini sürdük ve hatta makyaj ürünlerini, kıyafetleri denedik. Oldukça eğlenceli ve insanı yakalayan bir tarafı var değil mi ?
Bununla birlikte “AR” Arttırılmış Gerçeklik teknolojisinin insanı hayranlığa düşüren eğlenceli kısmından daha çarpıcı ve mühim olan özelliği ise, sınırsız bilgi dağarcığını gözlerinizin önüne serme olanağı. Üstelik bunu yaparken sizi bulunduğunuz ortamdan koparmaksızın, görüş alanınızı bloke etmeksizin gözlerinizin önüne sermesi.
“AR” Arttırılımış Gerçeklik, Pokemon oyunundan veya SnapChat filitrelerinden çok daha derin ve geniş bir teknolojik yenilik ve imkan.
Trafikte yoldan gözünüzü ayırmaksızın yön bulmak, yeni aldığınız bir eşyanın kullanım klavuzuna bakmak için dikkatinizi başka bir yere bakıp dağıtmamak, bir kitabı karıştırmak veya bir web sayfasında gezinmek, bir cerrahın ameliyat esnasında eş zamanlı hastanın emarını görüntülemesi ve operasyonuna ara vermeksizin devam edebilmesi ve dahası “AR” Arttırılmış Gerçekliğin esas can alıcı uygulamaları olacak.
Kulağa biraz Gelecekten Haberler gibi gelse de bu sektördeki inanılmaz hız ve global oyuncuların dev yatırımları “AR Gözlüklerini” çok yakında hayatımızın vazgeçilmez birer parçası haline getirmesi an meselesi. Yani artık “DemirAdam” filmindeki teknolojileri milyon dolarlık abilerin yanısıra günlük kullanıcıların da hizmetine sunma zamanı geldi çattı.
Arttırılmış Gerçeklik “AR” Cihazlarının Bu Günü
Arttırılmış Gerçeklik “AR” Gözlüklerine bu güne dek yapılmış en somut ve ilk hamle Google firmasının geliştirdiği Google Glass. 2013’te piyasaya sunduğu gözlük, güvenlik açıkları sebebiyle 2015’de firma tarafından geri çekildi ve durduruldu. Taa ki 2017 yılında Kurumsal Ölçekte sınırlı bir kesime kullandırmak üzere ürettiği GoogleGlass-Enterprise modeline kadar. Bu yeni tasarlanmış gözlük bugün halen faydası kanıtlanmış bir uygulama olarak otizm tedavisinde kullanımına devam etmekte. Perakende olarak bu ürünü üretip üretmeyeceği ile alakalı bir kesinlik bulunmamakla birlikte, kurumsal çözümlerde halen firmalara üretim ve servis vermekteler.
Bu gelişmeler yaşanırken Microsoft da boş durmayarak piyasayı domine eden “AR” Gözlüklerini piyasaya sürdü. Daha çok “Mixed Reality”*** içerikler sunan HOLO LENS görüş alanınıza sadece objeler yerleştirmekle kalmıyor aynı zamanda onlarla “etkileşimde”*** bulunmanıza da imkan tanıyor. Bu çekici teknolojik cihazın fiyatı 5000 Amerikan Doları olduğundan edinmek çok kolay olmasa da çok cazip. Microsoft’un ürünü günlük kullanıma göre oldukça pahalı olmasına karşın, diğer markalar da ürünlerini daha makul bedellerle üretebilme stratejisini benimsediler. Örneğin Vuzix firmasının ürettiği Blade AR cihazı hem bildiğiniz gözlük formuna ve estetiğine daha yakın hem de 1000 USD bedeli ile çok daha ulaşılır bir çözüm.
Tabii ki Apple gibi teknoloji devleri de bu trendin dışında kalmadılar. Henüz resmi bir takvim açıklanmamış olsa bile, 2019’un içinde Apple’ın da kendi özel “AR” Gözlüklerini pazara sunması bekleniyor. Bir diğer güzel haber de Alman Teknolojilerine saygı duyan kimseler için gelsin. Deutsche Telekom ve Carl Zeiss ortak bir protokolle “AR” gözlükler üretmek üzere kolları sıvadı bile.
Peki bu “AR” Arttırılmış Gerçeklik Gözlüklerden bakıp ne göreceğiz.?
Eğlence sektöründen, oyunlara, sağlıktan, sanayiye ve tabii ki sanata uzanan hayatımızın tüm alanlarına uygulanabilir geniş imkan ve kolaylıklar vaad ediyor.
“AR” Gözlükler görüş alanınıza dilediğiniz bilgiyi veya içeriği dilediğiniz an ve şekilde yansıtacak müthiş ! Arttırılmış Gerçeklik uygulamalarına farklı sektörlerde yarattığı olanaklar perspektifinde çeşitli sektörlerde bir göz atalım.
Şehir Yaşamı Uygulamaları
Sesle tarif aracılığıyla yol bulmayı dahi kullansanız, arada bir kaçınılmaz olarak yol gösterici ekrana gözünüzü kaçırmanız gerekir. Bu anlık göz kaçırmalar yoğun şehir trfiğinde kimi zaman maddi veya daha da vahimi bir kazanın sebebi olabilmektedir.
Siz sürerken sesli uyarıyı takiben yapacağınız manevrayı , dönüşü veya uyarıyı bakış ve görüş açınızda belirecek grafiklerle görmeniz şüphesiz çok daha konforlu ve güvenli bir sürüş deneyimi olacaktır. Buna ek olarak, Arttırılmış Gerçeklik Uygulaması örneğin, mağaza isimlerini, müzeleri, restoranları veya gerek duyacağınız herhangi bir bilgiyi gözler önüne serebilir. Google Maps uygulaması bu yön verme ve bulma tekniğini test aşamasında kullanıma hazırlamaya çalışıyor ama sanıyorum buna biraz daha zaman var. Çünkü halen bu işlemi yaparken telefonunuzun kamerasından gelen görüntüye telefon ekranından bakarak ilerlemek zorundayız.
Arttırılmış Gerçeklik ile yön bulmak, sadece trafikte değil bize birçok başka aland da kolaylıklar sağlayacak. Hiç devasa bir Alışveriş Merkezinde Yönünüzü Kaybettiniz mi..? veya devasa bir markette aradığınız bir ürünü bulmayı kolaylaştırmak ne güzel olurdu değil mi..? Aradığınız her ne ise Pıt diye gözlüğünüzün camında ve gözünüzün önünde belirse ve zaman kaybetmeden kafanız karışmadan işinizi halletseniz.. Off Harika !
Lojistik sektörünün de eli ayağı olacak bir şey bu aslında. Düşünsenize dönümlerce büyük depolarda aranan palet veya kolinin size uzaktan adeta buradayım diye sinyal verdiğini.
Araç Bilgi Ekranları
Arabanızın önüne görüş alanınıza arzu ettiğiniz dataları yansıtma teknolojisi. Gideceğiniz yöne okların belirmesi, diğer araçlarla olan mesafeniz ve dahası. Benzinci ve restoran, hastane gibi önemli noktaları gözünüz önüne serip işaretleyen bir teknoloji. Bir adım daha öteye gidersek hatta gözlüklerden de sıyrılıp tüm datayı aracınızın ön camına yansıttığını düşünün. Ne harika değil mi..?
“AR” Destekli Sağlık Hizmetleri
Cerrahi müdehalelerdeki uygulamaları yazımın başında belirtmiştim. Bunlara ek olarak normal muayenelerde bile doktorlar karşısındaki hastanın tüm bilgilerini gözünün önünde bulabilir ve böylece bilgisayar ekranına daha az, hastasına daha çok zaman ayırabilir.
Google Glass sesle komuta da imkan tanıdığından doktorların ellerini ve vakitlerini tamamıyla kendilerine armağan ediyor. Zamandan tasarruf ve iletişimde hizmette yüksek kalite bu sürecin doğal bir sonucu.
“AR” Ofis Ortamınız
Tüm dosyalarınızı notlarınızı ve grafiklerinizi gözünüzün önüne getiren bu teknoloji ile artık daha küçük alanlarda daha az cihaza gereksinim duyarak ( en azından artık bi monitöre mahkum değilsiniz.. :)) iş performansınızı arttırdığınız gibi kişisel yaşam alanınıza da güvenlik özerklik katmış olacaksınız.
Sadece sizin göreceğiniz görüntüler sayesinde daha özgür bir ofis hayatı sizin. Dilerseniz ortak projeleri çalışma arkadaşlarınızla paylaşın aynı şeye bakarak fikir fırtınası yapın veya çok güzel bir görüntüyü arkadaşınızla paylaşın. Limit tamamen sizsiniz.
Holografik Reklamcılık ve Pazarlama
Hali hazırda reklama tutulmuş bombardıman altında yaşamlarımıza hassasiyet göstererek bu kısmı ele almakta yarar var. Seçilebilir içerik alternatifi ile dilediğiniz alandaki reklamları ve markaları göreceğiniz bir dünya sizi bekliyor. Üstelik bu içerikler bu günün teknikleri olan Billboardlardan , Tv’lerden Bina Boyu Brandalardan çok daha çekici ve insanı dahil edici. Artık markalarla resmen göz göze gelmek zamanı. O sebeple Markaların da sizin gözünüzün ta önüne kadar en şık ve en sevimli halleriyle gelmeleri kaçınılmaz bir zorunluluk onlar için.
Diğer yandan alışveriş yaparken bir önceki ziyaretinizde aldığınız benzer ürünlerin yeri ve bilgileri gözünüzün önünde sizin için işaretlenmiş bekliyor olacak. Dilediğinizi görüp dinleyip veya dilediğinizin sesini kısıp veya komple kapatabileceğiniz bir dünya.
Marka görünürlüğünün zirve yapacağı ve bir o kadar da rekabeti markalar adına çetinleştirecek bir hayat tarzı bizi bekliyor.
Geleceği Yakınlaştırmak
Şu anda “AR” Arttırılmış Gerçeklik hızlı bir yükselişte. Her sektör kendi ihtiyacına göre bu teknolojiyi şekillendiriyor, araştırıyor ve kullanıma almaya hazırlanıyor.
Bugün için biraz büyükçe bir baş aparatı olan teknoloji, hızla dekoratif gündelik aksesuarlar ebatına ve kolaylığına indirgeniyor. Öyle hızla küçülüp güçleniyor ki bu cihazlar, Oculus firmasından bir yöneticinin demecine göre bundan 15-20 yıl sonra bugün kullandığımız ve adeta bir parçamız olan akıllı telefonları da kullanmaz olacağız. Yerini “AR” cihazlarına bırakarak tarihteki yerini alacaklar. Teknolojinin ivmesine bakacak olursak, bu öngörünün gerçekleşmesi belki belirtilenden de yakın belki çok daha yakın.
Ben Arttırılmış Gerçekliğin aklınıza gelebilecek her sektörü top yekün değiştireceğine geliştireceğine inanıyorum. Bu çerçevede 2014’den bu yana içerikler üretmeye başladığımız süreçte, danışan firma ve profesyonelleri de bu yeni çağa hazırlamaya yönelik çalışmalar yürütüyorum. Siz de bu gelecekte, bir pay hayali kuruyorsanız lütfen bizimle paylaşınız ve birlikte bakalım Metaverse dünyası, Arttırılmış Gerçeklik size ve işinize nasıl uygulanabilir.
Fırsatlar ve harika süprizler yakın geleceğimizde. Birlikte inşa edelim. #metaverse
Mehmet Sinan Yıldırım
Sinemaya Creative